Audytor i Pełnomocnik ISO 22000/HACCP
Standard ISO 22000 oraz System HACCP umożliwiają identyfikację, ocenę oraz kontrolę zagrożeń istotnych dla zachowania bezpieczeństwa i jakości żywności.
Szkolenie przygotowuje do pełnienia funkcji Audytora Wewnętrznego i Pełnomocnika Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności według normy ISO 22000 oraz systemu HACCP. Uczestnicy szkolenia zostaną przygotowani do efektywnego wdrożenia, dokumentacji oraz audytowania systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności według ISO 22000 oraz systemu HACCP.
- Znajomość systemów: ISO 22000 oraz HACCP.
- Umiejętność skutecznego wdrożenia systemów ISO 22000 oraz HACCP, celem dostarczania klientom bezpiecznej żywności.
- Identyfikacja zagrożeń bezpieczeństwa żywności, ustalanie krytycznych punktów kontroli oraz ich monitoring.
- Umiejętność opracowywania dokumentacji Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.
- Audytowanie oraz doskonalenie Systemu HACCP oraz SZBŻ ISO 22000.
Pracownicy firm produkujących i prowadzących obrót żywnością, osoby zajmujące się przygotowywaniem i serwowaniem żywności oraz chcące zdobyć uprawnienia do audytowania systemów ISO 22000 i HACCP.
Audytor i Pełnomocnik ISO 22000/HACCP
Dzień I
- Wymagania prawne z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności w Polsce i Unii Europejskiej
- Analiza wymagań normy ISO 22000
- Dobre Praktyki Produkcyjne GMP oraz Dobre Praktyki Higieniczne GHP
- System HACCP w ISO 22000
- Charakterystyka systemu HACCP:
– analiza zagrożeń i szacowanie ryzyka,
– krytyczne Punkty Kontroli CCP - Wdrażanie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, w oparciu o normę ISO 22000
- Wdrażanie systemu HACCP:
– 7 zasad wdrażania systemu HACCP według Codex Alimentarius oraz 12 etapów wdrażania systemu. - Dokumentowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
Dzień II
- Audyt wewnętrzny:
– rodzaje audytów,
– precyzyjne określanie celu audytu - Planowanie i przygotowanie do audytu:
– program audytów,
– plan audytu,
– opracowywanie list kontrolnych - Przeprowadzenie audytu i dokumentowanie wyników audytu:
– interpretacja obserwacji z audytów stosunku do wymagań normy,
– definicja i identyfikacja niezgodności,
– formułowanie i dokumentowanie niezgodności,
– wymagania związane z dokumentowaniem niezgodności,
– działania korygujące i zapobiegawcze - Prowadzenie wywiadów audytowych
- WARSZTATY PRAKTYCZNE – audyt wewnętrzny Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000/HACCP
Audytor wewnętrzny i Pełnomocnik kierownictwa ds. SZBŻ ISO 22000 i Systemu HACCP – rejestrowany Certyfikat LQcert wydawany przez Lynsky Solutions.
Warsztatowa: połączenie zajęć teoretycznych oraz licznych ćwiczeń praktycznych.
16 godzin – 2 dni po 8 godzin
To szkolenie poprowadzi trenerka Joanna. Sprawdź jej doświadczenie tutaj: Specjaliści Lynsky Solutions